Meester
Advocaten

Tarief betaalrekening voor hoog risico sectoren met 1000% verhoogd

Sommige banken hebben onlangs (oktober 2021) hun tarieven bekend gemaakt voor 2022. De maandelijkse kosten voor een zakelijke betaalrekening ontlopen elkaar op dit moment niet heel erg veel. Afhankelijk van welke bank kan het enkele euro’s per maand schelen. In de orde van €6 tot €15 per maand.

Banken maken daarbij geen onderscheid naar categorie van bedrijven, maar daar komt binnenkort verandering in. Tenminste één bank heeft namelijk al laten weten dat haar tarieven met soms wel 1000% zullen stijgen. Als jouw bedrijf door de bank als een bedrijf met een “hoog risico” wordt gekwalificeerd, dan gaat het tarief van €9,90 per maand naar €110,- per maand. Een stijging van meer dan 1000% dus. De vraag is dan wanneer je als  behorende tot een dergelijk hoog risico sector wordt gezien. Informatie daarover bij de banken zelf is niet makkelijk te vinden. De toezichthouder van Nederlandse banken, De Nederlandse Bank (DNB) zelf, blijkt na goed zoeken een lange lijst van sectoren te noemen (in een bijlage van een toelichting). Een greep uit die lijst: handelaren in edelmetalen, juweliers, veilinghuizen, crowdfunding, commercieel vastgoed, coffeeshops, transport en shipping, autohandel, horeca, onlineshops, telecom, etc.

Het argument van de bank voor deze tariefsverhoging is dat zij voor dergelijke sectoren hoge kosten moet maken voor het uitvoeren van hun wettelijke toezichtstaken. Maar nieuw is dat die kosten vanaf 2022 blijkbaar direct worden doorberekend aan de groep die die kosten voor de bank veroorzaakt.

Vooralsnog lijkt de tariefsverhoging door banken vrij onopgemerkt en geruisloos te worden geslikt door hun klanten. Sommige sectoren zijn ook volledig overgeleverd aan hun bank aangezien een overstap (bijvoorbeeld een coffeeshop) van een bank praktisch is uitgesloten. Ook laten vooralsnog andere instanties als ACM en MKB Nederland, zich niet uit over deze praktijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *