Meester
Advocaten

Amsterdam: Visie Herontwerp Bezoekerseconomie

Recent heeft Amsterdam & partners de Visie 2025 Herontwerp Bezoekerseconomie Amsterdam bekend gemaakt.

De visie is in opdracht van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) opgesteld met het verzoek advies uit te brengen over de toekomst van de bezoekerseconomie in Amsterdam. Bij de visie zijn met name partijen uit het bedrijfsleven en enkele deskundigen betrokken.

Voor de horeca en overige ondernemers uit de binnenstad is met name van belang dat men een ander type bezoeker in Amsterdam wenst (met respect voor de stad, geen drank- en blowtoerist). Ook is relevant dat er wordt gestuurd op “goed ondernemerschap”. Bedrijven en organisaties die banen realiseren en opleidingsplekken creëren en verantwoordelijkheid dragen voor de stad waarin ze opereren, zouden volgens de Visie daarvoor moeten worden beloond. Dit geldt in alle sectoren, van retail en horeca, hotels en attracties, tot vastgoed en culturele instellingen.

Verder wordt aangegeven dat de overlast in het Wallengebied grotendeels wordt veroorzaakt door een specifieke groep jonge mannen (18 – 35 jaar) uit Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Zij zouden vaak in groepen reizen en speciaal voor het Wallengebied naar Amsterdam komen.

Onder meer worden als mogelijke actiepunten genoemd:

  • Verbied particulieren vakantieverhuur in heel Amsterdam, en stuur op geregistreerde accommodaties;
  • Stel strengere regels aan vestiging- en vergunningsaanvragen. Dit zou ook kunnen gelden voor integriteitsregelgeving;
  • Controleer of bedrijven bijdrage aan diversiteit in de buurt leveren, hun gasten aanspreken op wangedrag en meehelpen met het opruimen van hun afval;
  • Harde handhaving na 22.00 uur in het Wallengebied;
  • Er wordt nieuw beleid aangekondigd rondom raamprostitutie;
  • Er wordt nieuw beleid aangekondigd met betrekking tot coffeeshops;
  • Er wordt nieuw beleid aangekondigd met betrekking tot monocultuur van winkelaanbod.

Hiermee is een deel van de visie opmerkelijk. Zo wordt bijvoorbeeld nader beleid aangekondigd en wordt niet louter gesproken over een advies om nieuw beleid op te stellen. Uiteraard zal Meester Advocaten deze ontwikkelingen blijven monitoren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *