Onjuist invullen Bibob-formulier kan grote gevolgen hebben
Horecaexploitanten moeten bij het aanvragen van een exploitatievergunning en een Alcoholwetvergunning ook een Bibob-formulier invullen. Deze formulieren moeten zorgvuldig en volledig worden ingevuld. Het onjuist of onvolledig invullen van het Bibob-formulier kan namelijk grote gevolgen hebben.
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur geeft gemeenten de mogelijkheid om horecaondernemers die een exploitatievergunning en Alcoholwetvergunning aanvragen te onderwerpen aan een screening. Hierbij wordt beoordeeld of er gevaar bestaat dat de vergunningen gebruikt zullen worden om criminele voordelen te benutten of dat de vergunningen gebruikt zullen worden om strafbare feiten te plegen. Hierbij wordt gekeken naar de onderneming en de ondernemer, maar ook naar bijvoorbeeld financiers van de onderneming. Als er bijvoorbeeld een lening wordt aangegaan om de overname van een horecabedrijf te kunnen financieren, moet worden aangetoond hoe degene die de lening verstrekt aan deze gelden is gekomen.
Hiertoe dient bij de aanvraag van de vergunningen een Bibob-formulier ingevuld te worden. Op dit formulier dient er informatie over personen die bij de onderneming zijn betrokken te worden ingevuld en ook of er sprake is van leningen. Vaak wordt gevraagd of de direct betrokkenen bij de onderneming in de afgelopen 5 jaar zijn veroordeeld, een beschikking zijn aangegaan met het Openbaar Ministerie of als verdachte zijn aangemerkt.
Het onjuist invullen van deze vraag of andere vragen op het formulier, kan worden aangemerkt als valsheid in geschrifte. Dit kan reden zijn om de vergunningen te weigeren, maar ook tot strafrechtelijke vervolging leiden.
De uitspraak van 22 januari 2025 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ECLI:NL:RVS:2025:212) ging ook over het onjuist invullen van een Bibob-formulier. In deze zaak had de horecaondernemer op het Bibob-formulier verzwegen dat de bestuurder van de B.V. strafrechtelijke antecedenten had. De horecaondernemer heeft daarover in de procedure verklaard, dat zij het formulier niet bewust onjuist had ingevuld en dat zeker niet is gedaan met het oog op verkrijgen van een vergunning. Het ging volgens haar om een gering feit en had zij niet hoeven te verwachten dat dit in de weg zou staan aan het verstrekken van een Alcoholwetvergunning.
De Afdeling heeft hierover geoordeeld dat het de taak is van de aanvragen om het Bibob-formulier op juiste wijze in te vullen. Dit formulier bevat de duidelijke en specifieke vraag of de aanvragen de voorafgaande 5 jaar onder meer is veroordeeld of een beschikking met het OM is aangegaan. De aanvrager had zich daarom kunnen en moeten realiseren dat zij een antwoord daarop de transactie met het OM wegens overtreding van de Opiumwet had moeten vermelden. Het is vervolgens aan de burgemeester om te beoordelen of de strafrechtelijke antecedenten al dan niet een beletsel vormen voor vergunningverlening. De burgemeester mocht daarom op basis van het vermoeden van valsheid in geschrifte de gevraagde Alcoholwetvergunning weigeren. Dat de burgemeester geen aangifte heeft gedaan van vermoedens van valsheid in geschrift doet daar niets aan af.
Bij deze uitspraak blijkt derhalve het belang om het Bibob-formulier bij een aanvraag zorgvuldig en volledig in te vullen. Heeft u vragen over het invullen van het Bibob-formulier of heeft u te maken met een geweigerde vergunning op basis van de Wet Bibob, neem dan contact op met één van onze specialisten.