Amsterdam: Stedelijk Beleidskader Horeca en Terrassen gepubliceerd

De gemeente heeft het Horecabeleid 2025 gepubliceerd. Dit beleid introduceert veranderingen die onder andere gevolgen kunnen hebben voor horeca-activiteiten, openingstijden, terrassen en gebiedsindelingen. Bestaande horecabedrijven worden opnieuw ingedeeld en krijgen mogelijk te maken met nieuwe beperkingen of vergunningsregels.

Hieronder volgen enkele belangrijke wijzigingen en de mogelijke impact ervan op een horecabedrijf of horecapand.

Van horecacategorieën naar zwaartecategorieën
In plaats van de huidige horecacategorieën worden horecazaken in vier zwaartecategorieën ingedeeld. Dit bepaalt welke activiteiten een horecazaak mag uitvoeren en welke openingstijden gelden. De categorieën lopen uiteen van lichte horeca (zoals koffiezaken) tot zware horeca (zoals clubs).

Voor bestaande horecazaken betekent dit dat zij een nieuw label krijgen, afhankelijk van hun huidige activiteiten en het omgevingsplan. Hierdoor kunnen sommige activiteiten, zoals muziek of alcohol schenken, mogelijk niet meer worden voortgezet zoals nu het geval is. In sommige gevallen kunnen beperkingen ontstaan bij de omzetting naar het omgevingsplan, bijvoorbeeld als een locatie een lichtere categorie krijgt dan wat voorheen in bestemmingsplan was toegestaan.

Openingstijden en ontheffingen
De openingstijden worden niet langer in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgelegd, maar in het omgevingsplan. Dit betekent dat de tijden per zwaartecategorie worden bepaald en dus kunnen afwijken van de huidige regels. Voor bestaande horecazaken die te maken krijgen met beperkingen, geldt een overgangstermijn van twee jaar. Als een horecazaak wordt overgenomen, gaan de nieuwe openingstijden direct in.

Per zwaartecategorie gelden verschillende aantallen ontheffingen per jaar, variërend van 5 tot 12 keer. Voor fastfood en zware horeca is het mogelijk om een maatwerkontheffing aan te vragen, waarmee structureel langere openingstijden kunnen worden toegestaan. Echter, stadsdelen kunnen gebieden aanwijzen waar dit niet wordt toegestaan. De gemeente kan een ontheffing intrekken als er overlast wordt geconstateerd of als niet wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden.

Avondzaken
Voor horecazaken die nu een vergunning als avondzaak hebben, veranderen de openingstijden niet. Deze zaken, die doordeweeks tot 03:00 uur en in het weekend tot 04:00 uur open mogen blijven, behouden hun openingstijden. Er komt een lijst van deze locaties in het omgevingsplan, zodat ondernemers weten welke zaken onder deze regeling blijven vallen.

Terrassen en terrasregels
Voor terrassen is een omgevingsvergunning benodigd. Bestaande terrassen die eerder al ruimtelijke toestemming hebben gekregen, krijgen automatisch een nieuwe omgevingsvergunning. De gemeente kan echter aanvullende voorschriften opleggen, bijvoorbeeld over het maximale aantal bezoekers, sluitingstijden of het gebruik van terrasobjecten zoals parasols.

De maximale openingstijden van terrassen worden als volgt vastgesteld:

  • In de zomerperiode (1 maart - 1 november) mogen terrassen doordeweeks tot 01:00 uur open zijn en in het weekend tot 02:00 uur.

  • In de winterperiode (1 november - 1 maart) geldt een maximale sluitingstijd van 24:00 uur.

De mogelijkheid om terrassen langer open te houden bij warm weer (‘tropisch weerscenario’) verdwijnt. Daarnaast worden de regels rondom terrasverwarming aangescherpt: alleen verwarming aan gevels is nog toegestaan, mits energiezuinig. Vrijstaande verwarmingsobjecten, zoals losse heaters of verwarmde parasols, worden verboden.

Gebiedstypologieën en stadsdeelbeleid
De gemeente introduceert een gebiedsgerichte aanpak waarbij locaties worden ingedeeld in verschillende gebiedstypologieën. Dit kan gevolgen hebben voor bestaande horecazaken, afhankelijk van hoe een gebied wordt geclassificeerd. De typologieën lopen uiteen van horecagebieden tot woongebieden, waarin horeca mogelijk beperkter wordt toegestaan. Dit brengt echter onzekerheid met zich mee, omdat nog niet precies vaststaat hoe deze indeling zal uitpakken voor individuele horecabedrijven.

Stadsdelen kunnen in een horeca toekomstplan ambities voor bepaalde locaties uitwerken voor de langere termijn. 

Verbeteringen en risico’s 
Er zijn enkele verbeteringen ten opzichte van eerdere voorstellen. Zo zijn de beperkingen op openingstijden minder ingrijpend dan aanvankelijk gepland, blijft het voor cafés toegestaan om muziek te draaien die meer is dan achtergrondmuziek, en behouden avondzaken hun huidige openingstijden. Ook vervalt de algemene verplichting om voor alle horeca-activiteiten een omgevingsvergunning aan te vragen. In die zin lijken de (mede door ons kantoor) ingediende inspraakreacties en zienswijzen succesvol te zijn geweest.

Hoewel enkele aanpassingen gunstig zijn, brengt het beleid ook de volgende risico’s met zich mee:

  1. Onzekerheid over de indeling van bestaande horeca: Het is nog niet definitief bepaald onder welke zwaartecategorie een horecazaak valt, wat invloed kan hebben op de bedrijfsvoering en exploitatiemogelijkheden.

  2. Beperkingen op muziek en dansen: Restaurants lijken alleen nog achtergrondmuziek te mogen draaien en in cafés wordt dansen niet meer toegestaan. Dit kan ten koste gaan van de aantrekkelijkheid en omzet van sommige zaken.

  3. Striktere regels voor voedselbereiding: Alleen fastfoodbedrijven mogen etenswaren bereiden voor consumptie in de directe omgeving. Andere horecazaken, zoals koffiezaken en lunchrooms, lijken deze mogelijkheid te verliezen.

  4. Afwijkingen van het oude bestemmingsplan: In sommige gevallen kan een horecazaak een lichtere bestemming krijgen dan voorheen was toegestaan, waardoor ondernemers en pandeigenaren met beperkingen te maken krijgen.

  5. Verkorting van openingstijden voor reguliere horeca en fastfood: Veel horecazaken krijgen te maken met vroegere sluitingstijden, wat de exploitatie onder druk kan zetten. Hoewel er een overgangstermijn van twee jaar geldt, is het onzeker of dit voldoende is om investeringen terug te verdienen.

  6. Beperkingen op maatwerkontheffingen: Voor fastfood en uitgaansgelegenheden is een maatwerkontheffing mogelijk, maar stadsdelen kunnen bepaalde gebieden uitsluiten. Bovendien kan de vergunning worden ingetrokken bij overlast.

  7. Striktere terrasregels en onzekerheid over voorschriften: Hoewel bestaande terrassen automatisch een vergunning krijgen, kan de gemeente extra beperkingen opleggen, zoals kortere sluitingstijden of minder bezoekers, zonder dat nu duidelijk is waar dit zal gebeuren.

  8. Onzekere gebiedsindeling: De exacte uitwerking van de nieuwe gebiedstypologieën is nog niet definitief, waardoor sommige horecagelegenheden onverwacht beperkingen kunnen krijgen.

Wat kunt u doen?
Wilt u weten welke gevolgen dit beleid specifiek voor uw horecazaak of pand kan hebben? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij kunnen u adviseren over de volgende stappen.

Vorige
Vorige

Horecaondernemer, let op met het inschakelen van schoonmaakbedrijven!

Volgende
Volgende

Speelautomaten in een laagdrempelige inrichting? Kijk of een samengestelde inrichting mogelijk is!