Speelautomaten in een laagdrempelige inrichting? Kijk of een samengestelde inrichting mogelijk is!

Bij wet is het verboden om (kans)speelautomaten aanwezig te hebben in een laagdrempelige inrichting. Een laagdrempelige inrichting is een inrichting die – kort gezegd – niet hoogdrempelig is. Een hoogdrempelige inrichting is een inrichting als bedoeld in de Alcoholwet, waarbij een horecabedrijf wordt uitgeoefend en het café- en het restaurantbezoek op zichzelf staan en waar geen andere activiteiten plaatsvinden waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend. Daarnaast moeten de activiteiten in belangrijke mate gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder. Samengevat moet er dus sprake zijn van een Alcoholwetvergunning, geen activiteiten met een zelfstandige betekenis en de activiteiten van de inrichting moeten gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder.

Voorbeelden waarbij geen sprake is van een hoogdrempelige inrichting zijn bijvoorbeeld aan een bowling- of poolcentrum waarbij bezoekers specifiek komen om te bowlen of poolen, waar ook op basis van een Alcoholwetvergunning alcohol geschonken mag worden. Andere voorbeelden van laagdrempelige inrichtingen volgend uit de rechtspraak zijn: coffeeshop, cafetaria, snackbar, shoarmazaak, grillroom, broodjeszaak, lunchroom, koffie- en theehuizen, discotheken gericht op jongeren, sportkantines, -hallen, -complexen, buurt- en clubhuizen en horeca-inrichtingen met 4 of meer biljarttafels, of met zaalverhuur.

Heb je al ondernemer dan ook een café of restaurant, waarbij tevens activiteiten worden ontplooid met een zelfstandige betekenis, dan is de kans groot dat de inrichting niet als hoogdrempelig wordt aangemerkt. Natuurlijk ook niet als je een onderneming hebt als hierboven staan opgesomd. Dat betekent dat het bij wet verboden is (kans)speelautomaten aanwezig te hebben en dat de burgemeester daar geen aanwezigheidsvergunning voor kan verlenen.

Ondanks dat ondernemers zich met deze ‘problematiek’ geconfronteerd zien, zijn er oplossing om toch (kans)speelautomaten aanwezig te hebben in een inrichting die in eerste instantie als laagdrempelig kan worden aangemerkt. Namelijk als er sprake is van een zogeheten ‘samengestelde inrichting’. Een samengestelde inrichting is een ruimte waar hoogdrempelige activiteiten voldoenden afscheiden zijn van de laagdrempelige ruimte, deze ruimte als café of als restaurant dient (en de ondernemer daarvoor een geldige Alcoholwetvergunning heeft), het café- of restaurantbezoek op zichzelf staat (en er geen andere activiteiten plaatsvinden, waar een zelfstandige betekenis aan kan worden toegekend) en de activiteiten die in de inrichting plaatsvinden gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder. De grote vraag is altijd wat onder ‘voldoende afgescheiden’ wordt verstaan. Gemeenten stellen daar zelf doorgaans beleidsregels voor op.

Er zijn twee situaties denkbaar: er kan sprake zijn van een gezamenlijke entree, dan wel afzonderlijke entrees voor enerzijds de hoogdrempelige lokaliteit en anderzijds de laagdrempelige lokaliteit(en). Als er sprake is van één gezamenlijke entree dan zijn de vereisten gebruikelijk als volgt: er is geen directe verbinding tussen de hoogdrempelige lokaliteit en laagdrempelige lokaliteit, er dient sprake te zijn van minimaal twee dichte deuren tussen de lokaliteiten en de (kans)speelautomaten (zoals opgesteld in het hoogdrempelige gedeelte) zijn niet te zien vanuit de laagdrempelige ruimte. Als er sprake is van afzonderlijke entrees dan dient er een scheiding te bestaan tussen de hoogdrempelige lokaliteit en laagdrempelige lokaliteit zoals een keuken of (werk-)bar, of de scheidswand tussen de gedeelten is minimaal voorzien van één dichte deur die enkel vanuit de hoogdrempelige lokaliteit is te openen. Hier geldt dus: één van de twee is voldoende.

Het is goed om te bedenken dat voor een samengestelde inrichting altijd een hoogdrempelig deel nodig is, waarbij de verlening van de Alcoholwetvergunning een vereiste is. Voor een Alcoholwetvergunning gelden als zodanig ook weer specifieke vereisten, waarbij een van de belangrijkste is dat er sprake moet zijn van een minimale vloeroppervlakte van 35 m2. Daarnaast moet de inrichting voldoen aan de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving.

Een samengestelde inrichting kan dan ook enkel en alleen worden gerealiseerd als er genoeg ruimte is om café of restaurant met geldige Alcoholwetvergunning te kunnen exploiteren zonder zelfstandige stroom van bezoekers en gericht op publiek van 18 jaar en ouder en daarnaast nog een laagdrempelige volledig afgescheiden deel kan worden gerealiseerd zonder dat het hoogdrempelige deel met (kans)speelautomaten daaruit zichtbaar of toegankelijk is.

Uit bovenstaande kan opgemaakt worden dat het leerstuk van de samengestelde inrichting de nodige juridische kennis behoeft. Aangezien de verlening van een aanwezigheidsvergunning een bevoegdheid van de burgemeester is (die ziet op de openbare orde en veiligheid), wordt doorgaans streng getoetst of wel of niet sprake is van  een samengestelde inrichting die aan alle wettelijke eisen voldoet. Het is daarom zeer raadzaam om u te laten adviseren door een gespecialiseerde advocaat op dit gebied van het bijzondere bestuursrecht.

Mocht u als lezer hierover vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op!

Vorige
Vorige

Amsterdam: Stedelijk Beleidskader Horeca en Terrassen gepubliceerd

Volgende
Volgende

Maatregelen Aanpak binnenstad en Bezoekerseconomie