Voer beleid ten aanzien van sociale veiligheid

Grensoverschrijdend gedrag blijft een actueel onderwerp. Ook in de horeca. Er worden de nodige procedures gevoerd naar aanleiding van incidenten. Als horecawerkgever kunt u in een procedure verwikkeld raken omdat u naar aanleiding van een incident een medewerker op staande voet heeft ontslagen en het ontslag wordt aangevochten. Tegelijkertijd kunt u ook geconfronteerd worden met een medewerker (een melder) die van mening is dat zijn/haar melding niet serieus (genoeg) wordt genomen en om die reden schade claimt of stappen tegen u onderneemt. 

 

Recent onderzoek: horeca kwetsbaar

De horeca is een branche die extra gevoelig is voor dergelijke incidenten. Er is voortdurend sociaal contact. Zowel tussen medewerkers onderling als tussen medewerkers en gasten. Een veilige omgeving waarin iedereen zich veilig voelt en met respect wordt behandeld is daarom belangrijk. Onlangs (12 maart jl.) is er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 7 op de 10 jonge vrouwen die werken in de horeca krijgen te maken met grensoverschrijdend gedrag.

 

Verplichtingen werkgever

Het is geen nieuws dat werkgevers op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht zijn te zorgen voor een veilige werkomgeving en beleid te hebben tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zoals intimidatie, agressie, geweld, pesten en werkdruk. Wat kunt u als horecaondernemer doen?

Het antwoord is uiteraard afhankelijk van de grootte van uw onderneming en het aantal medewerkers. Bepaalde documenten zullen elke horecaondernemer (moeten) hebben die nodig zijn om een goed beleid te voeren voor sociale veilige werkplek. Te denken valt aan een protocol ongewenst gedrag, een klachtenprocedure, het aanstellen van een persoon binnen of buiten de organisatie bij wie werknemers terecht kunnen (vertrouwenspersoon), registratie van incidenten, voorlichting en trainingen.  Op grond van de Wet Bescherming Klokkenluiders is ieder bedrijf met 50 medewerkers of meer verplicht een klokkenluidersregeling te hebben, lees hierover meer in onze weblog over dit onderwerp.

 

Tóch een incident, en dan?

In de praktijk blijkt dat ondanks dat werkgevers (duidelijk en kenbaar) beleid voeren ter zake sociale veiligheid er incidenten van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag kunnen plaatsvinden. Meester Advocaten begeleidt regelmatig horecawerkgevers die hiermee te maken krijgen en wij publiceren met regelmaat over dit onderwerp, zoals laatst in de Misset Horeca. Na een melding is zowel de nodige aandacht vereist met betrekking tot het onderzoek naar de melding, de eventuele te nemen maatregelen ten opzichte van de medewerker waarover is gemeld als wel aandacht voor de melder (nazorg) en aanpassing van het beleid.  

Vorige
Vorige

Voorkom stuwmeer vakantie- uren

Volgende
Volgende

Schaarse vergunningen voor horecaondernemers